EKE

Erdelyi Kárpát Egyesület

Ekecover

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület 1891-ben alakult meg Kolozsváron. Az idők folyamán az EKE szellemiségének kialakításában olyan neves tagok vettek részt, mint Radnóti Dezső, dr. Hermann Antal, Hankó Vilmos, Czárán Gyula, Cholnoky Jenő, Balogh Ernő, Tavaszy Sándor, Bányai János vagy Páter Béla.

Az EKE tizenöt menedékházat épített fel és üzemeltetett Erdély legkülönbözőbb részein. Kiépítette Radnaborberek és Dombhát fürdőtelepeit, fontos szerepet játszott az erdélyi fürdőhelyek fejlesztésében. Az EKE fénykorát a múlt század elején élte, amikor közel 6000 tagot számlált. Mátyás király szülőházában létrehozta a Kárpát Múzeumot, melyben Erdély néprajzi keresztmetszetét, népművészetének sokszínűségét mutatta be.

A múzeum felavatására 1902. október 2-án került sor, Mátyás király lovasszobrának leleplezése napján.

A két világháború közötti politikai helyzet miatt az egyesület elvesztette Kárpát Múzeumát, majd 1948-ban a még megmaradt vagyonát.

Az EKE 1991-ben alakult újra, jelen pillanatban 15 tagszervezettel működik. Tagjainak száma közel 1500, az ország legnagyobb turistaszervezete. Legnagyobb rendezvénye az EKE Vándortábor, melyet évente szervez felváltva az egyesület egy-egy tagszervezete. Idén a Háromszéki EKE vállalta a szervezéssel járó feladatokat, a tábor 2017. július 25-30. között lesz a Rétyi Nyírben.

Célok és feladatok:

• a természeti- és az épített környezet értékeinek tudatosítása és megőrzése;

• az ifjúság természet- és környezettudatos nevelése;

• az ökoturizmus támogatása;

• a fizikai erőnlét, lelki egyensúly, életképesség és önuralom fejlesztése;

• hagyományőrzés.

Május 12. – az EKE napja

Az EKE 2008. november 14–15-én Gyergyószárhegyen tartott rendkívüli közgyűlésén elfogadta új működési szabályzatát, melyet az érdeklődők megtalálnak az EKE honlapján. Ugyanezen közgyűlés egyöntetű döntéssel az EKE napjává nyilvánította május 12-ét, hiszen 1891-ben ezen a napon kezdte meg tevékenységét az egyesület.

Az Erdélyi Gyopár

Az Erdélyi Gyopár az 1891 és 1947 között megjelent Erdély utódja, jelen pillanatban is az egyetlen magyar nyelvű, 1991 óta rendszeresen megjelenő, természetjárást, honismeretet és környezetvédelmet ötvöző kiadvány Erdélyben.

A 2008 decemberében 100. megjelenését ünneplő folyóirat évente hatszor, minden második hónap 1-jén jelenik meg, 2003 óta színes borítóval, 44 oldalban (ebből 12 színes).

Hasábjain rendszeresen olvashatunk az egyesület legfontosabb eseményeiről, természetjárásról, honismeretről és természetesen napjaink egyik fontos kérdéséről, a természet- és környezetvédelemről.

Az Erdélyi Gyopár megvásárolható az EKE-tagszervezetek székhelyein.

Az EKE-Vár Az Erdélyi Kárpát-Egyesület 2012-ben ingatlant vásárolt a Kolozsvártól 50 km-re fekvő Várfalván – az egykori Aranyosszéken, a 377. szám alatt –, amely 2054 m2 telekből és rajta egy 1862-ben épített székely parasztházból áll, valamint a hozzá tartozó melléképületekből. 2013. május 10–12. között itt tartotta az Erdélyi Kárpát-Egyesület az V. EKE-napi ünnepséget, erre az alkalomra készült el a közösségi ház, és került sor az EKE-vár kulcsának hivatalos átadására is. Az azóta eltelt időszakban az EKE kicserélte a régi ház padlózatát, rendbe tette a házat, lebontotta a régi tetőt, és helyére teljesen új került, 2016-ban pedig két négyszemélyes, fürdőszobás faházikót állított fel a kertben.

http://www.eke.ma

Jelölt csodák