Vajdahunyad – Hunyadiak vára

Megosztás Facebookon
Építészet

Hunyadiak vára (Hunedoara, Eisenmarkt vagy Hunnedeng): Mikszáth Kálmán „a várak királyának” nevezte. Luxemburgi Zsigmond 1409. október 18-án kelt oklevelével birtokot adományozott Vajk kenéznek, Hunyadi János apjának. A hunyadi birtokra a család várat épített. Kormányzósága idején Hunyadi János és felesége, Szilágyi Erzsébet a várat rangjukhoz méltó lovagvárrá építette ki. A vár 1618-ban az iktári Bethlen család tulajdonába került.

Bethlen Gábor átalakíttatta a várat, külső védművekkel erősíttette meg a falakat, majd az uradalommal együtt unokaöccsének, Bethlen Istvánnak adományozta. István 1632-ben bekövetkezett halála után rövid ideig felesége, Széchy Mária lakta. 1648-ban a vár Zólyomi Dávidné Bethlen Katalin tulajdonába ment át.

1725-től a kincstári uradalom hivatalai kaptak benne helyet. 1807-es látogatásakor I. Ferenc elrendelte felújítását, de a munkálatoknak 1818-ban egy villámcsapás okozta tűz vetett véget.

1868-ban Arányi Lajos népszerűsítő kampánya nyomán közadakozásból kezdték meg az évtizedekig elhúzódó helyreállítást, amelyet előbb Schulcz Ferenc, majd Steindl Imre irányított.

A gótikus lovagvár ma múzeum.

A Zalasd-patak által kivájt árkon négy hatalmas pillérre támaszkodó fahíd vezet át. A Kaputorony az 1440-es években épült, korábban a várudvar déli sarkában található Ókaputornyon át lehetett bejárni a várba.

A nyugati oldalon húzódik a vár palotaszárnya, alsó szintjén a lovagteremmel. A felső szinten az ún. Országház. Bethlen a Kaputorony és a palotaszárny közötti teret „asszonyház”-zá építette át.

A Kaputorony keleti oldalán kívülről a Buzogány-torony és a Corvin János-bástya zárja le az Aranyházat, amelynek belső falához 1458 után Szilágyi Erzsébet építtette a Mátyás-loggiát. Ez az első fennmaradt reneszánsz építmény Erdélyben.

Az Aranyházhoz délnyugatról csatlakozik a várkápolna. Mellette egy kisebb udvaron áll a vár kútja.

A vár keleti oldalát a Bethlen-szárny foglalja el, északkeleti sarkán a Hímes-toronnyal.

Az egész várat a déli oldalon kívülről a Fehér-rondella zárja le. A délnyugati rész az ún. Királyház. Belső oldalán a csigalépcsőt rejtő Királylépcső-toronnyal, külső oldalán pedig a Kapisztrán-toronnyal kapcsolódik a palotaszárnyhoz. A Kapisztrán-toronyból felvonóhídon keresztül lehet megközelíteni a Nebojsza-tornyot. A Hunyadi idején fölépült ötszintes külső erődöt utolsó menedéknek szánták, ha az ostromlók behatoltak volna a várba. Gyilokjáró vezet hozzá.

Napnyugta a Hunyadiak váránál. Az aláhanyatló nap jelképesen nem egy napot, hanem egy korszakot zár le. A lovagvárak korát, amelynek legszebb példánya ihlette Alpár Ignácot, hogy Budapesten, a millenniumi kiállításra megépítse mását.

  • 5 Ismertség

  • 4 Állapot

  • 4 Megközelíthetőség

  • 4.8 Látványosság

  • 3 Turisztikai kihasználtság

( 8 értékelés alapján )
Jelölők

EKE

Erdelyi Kárpát Egyesület