Sárkányok kertje

Megosztás Facebookon
Természet

Szilágy megye egyik leghíresebb és legvarázslatosabb látnivalója nem más, mint a Sárkányok kertje. Az érdekes sziklaformák és sziklaalakzatok, amelyek az erózió (eső és szél) eredményeiként díszítik a tájat, egyaránt felkeltik a turisták és kutatók figyelmét.

A Sárkányok kertje Zsibó várostól 9 kilométernyire kelet - délkelet irányban helyezkedik el, Almásgalgó falu határában. Az út első szakaszában madártávlatból lehet megcsodálni a sziklakertet, a suvadáskaréj felső pereméről, majd a különleges alakú tornyok, kúpok, oszlopok, gombák, ember és allatformájú képződmények között vezet tovább az út.

Hogy mitől alakultak ki ezek a csodálatos formák? A különböző összetételű geológiai rétegek (agyag, homokkő és apró szemű konglomerátumok) váltakozása és a külső erózióval szembeni ellánállás tette lehetőve a különleges formák megjelenését. Tudni kell azt, hogy ezek a formák állandóan változnak az erozió hatására. Míg régebbi leírások 25-30 méteres alakzatokat említenek, ma már csak 10-15 méteres magassággal büszkélkedhetnek ezek a formák. Élettartamuk attól függ, hogy milyen összetételű a felső védőréteg. Látnivalók: Éva, Öregember, A baka szeretője, Sárkánnyal, Gyűszűvirág.

Mindezek a jellemzők felruházzák a Sárkányok kertjét arra, hogy csodaként tenkintsük rá, hisz ezek a jellegzetes geológiai képződmények ritkán bukkanak a látógatók szemei elé. 

  • 3.8 Tisztaság

  • 3.7 Védettség

  • 4 Megközelíthetőség

  • 4.5 Látványosság

  • 3 Érintetlenség

( 8 értékelés alapján )
Jelölők

Dr. Hartel Tibor

Ökológus kutató, egyetemi docens