Mirkvásári öreg tölgyfás legelő

Megosztás Facebookon
Természet

Fás legelőként említjük azokat a legelőket, amelyeken szórt állásban fák találhatók. A hagyományos közösségek a fák több szolgáltatását is értékelték, legfőképpen az árnyékukat, gyümölcsüket, és nem utolsó sorban esztétikai, kulturális értéküket. A fás legelők Európa jellegzetes agrártájai voltak, viszont a 19. századtól gyors hanyatlásba kerültek. Erdélyben még találhatók „ősfás legelők”, és a jelen javaslat Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb aktívan használt öreg tölgyfás legelőjét javasolja a „Hét csoda” egyikének.

A javasolt fás legelő Mirkvásár mellett található, kb. 1100 hektáros és jelenleg bivalyokkal, tehenekkel, lovakkal (hagyományos legeltetési forma) valamint juhokkal legeltetik. A „Románia legszebb fái” projekt keretében felmértük a legelőn található összes öreg fát: ezek száma 442, melyek közül 431 tölgy, a többi vackor, bükk és fűz. Ami a tölgyfákat illeti, 262 fa törzskerülete 400-500 cm között van, 144 tölgy mérete 501-600 cm között, valamint a többi 601-950 cm. A mirkvásári fás legelőn három olyan tölgy van, amelynek mérete meghaladja a 700 cm-t. Ezek a fák többségben 200-400 évesek, de van 600, sőt 900 éves tölgy is. Továbbá találtunk egy 591 cm törzsátmérőjű bükköt és két legalább 300 cm-es vackort. A mirkvásári fás legelő legnagyobb tölgyfája 921 cm törz kerületű és a „Kárpátok öregje” néven védik és népszerűsítik. Ez a tölgy Erdély legnagyobb és Románia második legnagyobb ismert élő, termékeny tölgyfája.

Miért „csoda” ez a fás legelő? A csoda jellege egyrészt abban áll, hogy ez a tölgyfás legelő egyedi. Számos szakember véleménye szerint a mirkvásári fás legelő a legnagyobb aktívan menedzselt öreg tölgyfás legelő Európában (leszámítva az Ibériai félszigetet). Másrészt pedig csoda, hogy a sok öreg fa megmaradt ezen a legelőn. Európa szerte valamint Erdélyben is, az öreg fákat akkor távolítják el a legelőkről, amikor a korhadt-száraz részek miatt a fa elveszíti a produktivitását, gazdasági funkcióját. Kivételes esetben meghagyhatnak pár fát az esztétikai, kulturális értékük miatt, de a mirkvásári fás legelőn több száz öreg fa található! A kimagasló kulturális örökség, ökológiai értékei valamint az egyedi mivolta miatt, ezt a fás legelőt meleg szívvel ajánlom Erdély 7 csodája egyikének.


Románia Legszebb Fái: https://arboriremarcabili.ro/hu/


  • 4.5 Tisztaság

  • 4.5 Védettség

  • 4.5 Megközelíthetőség

  • 4.5 Látványosság

  • 3.5 Érintetlenség

( 10 értékelés alapján )
Jelölők

Dr. Hartel Tibor

Ökológus kutató, egyetemi docens