A Radnai havasok rododendron virágzása

Megosztás Facebookon
Természet

A Radnai Havasok főgerince tengerszint felett körülbelül 1900 és 2300 méter között váltakozik. A havasszépe (rhododendron) néhol már a fahatár felső szakaszán megjelenik (1600-1800m), és ettől a szinttől egészen a legmagasabb csúcsok szintjéig megtalálható. 

Általában a hó elolvadása utáni első virágok elvirágzása után jelenik meg, virágzási ideje függ a tengerszint feletti magasságtól, illetve az időjárástol, a téli hó mennyiségétől is. 1600-1800 méteren már megjelenhet május vége fele is, míg a 2200 m körüli zónákban június második felében, néha akár július elején van a fő virágzás, ilyenkor lehet teljes pompájában elkapni.

Ez persze kicsit változhat évenként, akárcsak a virágzás intenzitása: van, amikor egész hegyoldalak egységes, szinte szünetmentes rózsaszínben pompáznak, más években meg csak néhány nagyobb folt van. Teljesen más benyomást kelt a hegy, a látvány, ha a havasszépe virágzik, az élményt szavakkal leírni nehéz lenne, még a fotók sem képesek visszaadni egészen. Érdemes akár csak ezért túrát szervezni a megfelelő időben.

  • 3.3 Tisztaság

  • 4 Védettség

  • 0 Megközelíthetőség

  • 0 Látványosság

  • 0 Érintetlenség
Jelölők

PONT Csoport

Civil társulás